Beleidsplan Stichting Anders Leren 2025 - 2028
In 2014 is stichting Anders Leren opgericht met als doelstelling kinderen met leer- en gedragsproblemen te ondersteunen in de breedste zin van het woord.
Ons eerste project is in 2014 gestart en is eind 2021 afgerond. Dit “Twinning” project met stichting RHIZA Suriname was gesubsidieerd door UTSN.
Ons tweede project de in 2021 gestarte noodhulp en in 2022 tot project omgezette samenwerking met Stichting Zout der Aarde en de Jozef Richel school in Suriname hebben wij moeten beëindigen per september 2024.
Vanaf het begin van het schooljaar ‘23/’24 is onze stichting inmiddels betrokken bij het Leesproject OS Noord in Paramaribo.
In dit beleidsplan informeren wij u over onze huidige en toekomstige activiteiten van onze stichting.
- Visie en missie Alle kinderen in de wereld hebben recht op goed onderwijs. Zij moeten de kans krijgen om zich emotioneel, sociaal, fysiek en cognitief optimaal te kunnen ontwikkelen. Onze Missie, in (ontwikkelings-)landen waar de Nederlandse taal wordt gesproken, geven wij onze expertise op het gebied van (speciaal)onderwijs door en geven wij financiële ondersteuning (door sponsorgeld en subsidie) aan organisaties die kinderen met leer- en gedragsproblemen onderwijs bieden.
- Ambities Steeds nieuwe projecten doen. Activiteiten voortzetten en uitbouwen naar andere scholen in samenwerking met het Leesproject OS Noord. Onderwijskundige begeleiding: coaching en training van de leerkrachten vooral gericht op begeleiden van kinderen met grote leesachterstanden. Het testen van kinderen en beoordelen van de didactische vorderingen. Het maken van handelingsplannen voor de leerkrachten voor de kinderen die extra begeleiding nodig hebben. Het werven van nieuwe donateurs en de relatie onderhouden met bestaande donateurs. De communicatie over de projecten via website en nieuwsbrieven laten verlopen.
- Sterkte en zwarkte analyse Onze Sterktes: Onze stichting werkt samen met vertegenwoordigers van diverse stichtingen o.a. Stichting “Rumas” en met een aantal belangrijke mensen binnen het Surinaamse onderwijs. Een van onze vrijwilligers woont permanent in Suriname. Hierdoor zijn de lijnen kort en kunnen goede afspraken gemaakt worden met elkaar. De technologie is ons hierbij goed gezind, want d.m.v. zoomsessies werken wij ook op afstand goed samen en behalen onze gestelde doelen. Het enthousiasme van het grote aantal deelnemers aan het Leesproject tot in Nickerie toe werkt versterkend.
Wij hebben jarenlange expertise op het gebied van (speciaal) onderwijs, die wij kunnen inzetten voor het begeleiden van kinderen met leer- en taalproblemen.
Onze zwaktes: In Suriname is het economische en politieke klimaat momenteel niet stabiel. Hierdoor is er bij de projecten veel druk op de financiering naar de Nederlandse kant, waardoor onze echte hulp vaak op de tweede plaats komt.
Onze bestuursleden werken op basis van vrijwilligheid en voeren hun taak uit naast hun dagelijkse werkzaamheden.
- Strategische doestelling / stappenplan De volgende activiteiten gaan wij uitvoeren om onze ambities te realiseren, onze sterke punten uit te buiten en onze zwaktes het hoofd te bieden: Wij onderhouden nauw contact met een aantal bestaande Stichtingen in Suriname om ervaringen en verzoeken uit te wisselen. Wij ontwikkelen mee aan de opzet van een expertisecentrum. Rudy Neslo (Onderwijsdeskundige) en Gerard Briggeman (Orthopedagoog) gaan regelmatig naar Suriname om moeilijk lerende kinderen te testen en leerkrachten te coachen en te begeleiden, maar ook op afstand via Zoom. De projecten en resultaten worden op onze website geplaatst, via nieuwsbrieven.
Het bedrijfsleven in Nederland wordt betrokken bij het werven van sponsorgeld en subsidies evenals onze netwerken(familie , vrienden, kennissen)